Terug naar homepage

Onze lijst met controlepunten om voor de lange rit naar uw vakantiebestemming ontspannen achter het stuur te kunnen plaatsnemen 

Banden

Controleer de slijtage en de bandendruk. Bij warme banden voeg je 0,3 bar toe aan de opgegeven druk. Aan te bevelen is om vóór een lang traject op de snelweg de banden iets te hard op te pompen.

Remmen

Als tijdens het remmen het lampje gaat branden heb je nog 1000 tot 3000 km de tijd om de blokjes te laten vervangen. Licht het permanent op, dan is er sprake van een ernstig probleem met het remsysteem en moet je onmiddellijk aan de kant gaan staan.

Zichtbaarheid

Zien en gezien worden is de regel. Kijk dus vóór je vertrek na of alle lichten werken, ook de remlichten en de richtingaanwijzers. Ook niet onbelangrijk is het niveau van de ruitenwisservloeistof waarmee je je voorruit ontdoet van insecten en andere verontreiniging.

Vloeistoffen en filters

Ga desnoods vóór de opgegeven kilometerstand voor het volgende onderhoud naar de garage. Zo ben je zeker van een correct peil van motorolie, koelmiddel en remvloeistof en hoef je je geen zorgen te maken over de staat van de filters (lucht, brandstof en olie).

Voorruit in perfecte staat

Ook een kleine inslag kan door het temperatuurverschil tussen de hete buitenlucht en het geklimatiseerde interieur grote schade aan de voorruit aanrichten. Rij vóór het vertrek langs bij je concessionaris voor een snelle en duurzame herstelling (± 30 minuten).

Het laadvermogen

Vertrek niet met een overladen voertuig. Het maximumgewicht staat op het portier en op het inschrijvingsbewijs.

Aan boord

Vergeet de boordpapieren niet (verzekerings- en inschrijvingsbewijs, ...) en ga na of het voertuig technisch in orde is (bewijs minstens geldig tot de dag van de terugkeer). Het is een goed idee om die documenten in te scannen en een digitale kopie te bewaren in je mailbox of op een beveiligde server. Dat kan handig blijken bij diefstal of verlies. Daarnaast heb je afhankelijk van je bestemming een gevarendriehoek, fluohesjes en dergelijke meer nodig. In bepaalde landen ziet de politie maar weinig door de vingers.

We wensen je een prettige en veilige reis!