Terug naar homepage

Mitsubishi Motors viert zijn 100ste verjaardag. En om de link te leggen tussen heden en verleden, werkt Mitsubishi aan een heel bijzondere auto!

Voor Mitsubishi Motors is 2017 een speciaal jaar. Het bedrijf uit Tokio viert zijn honderdjarig bestaan. Nochtans gaat het verhaal van de Japanse constructeur nog verder terug, want het merk Mitsubishi is ontstaan in 1869 en werd opgericht door Iwasaki Yataro. In die periode prijkt het logo met de drie diamanten op vlaggen van schepen. In 1873 gaat Mitsubishi zijn activiteiten diversifiëren en stort het zich op grootschalige mijnbouw. Tot het einde van de XIXde eeuw zou Mitsubishi zijn expansie doorzetten met onder meer de oprichting in 1893 van de Mitsubishi Corporation om het bedrijf en zijn dochterondernemingen te financieren. In die tijd was dit wereldwijd trouwens zowat de eerste bedrijfsstructuur van dit type. Tussen 1900 en het begin van de jaren 1920 ontwikkelt Mitsubishi activiteiten in uiteenlopende sectoren, onder meer in de autowereld. De eerste auto van Mitsubishi rijdt in 1917 door de straten.

22 exemplaren

Iwasaki Koyata, neef van Yataro, is de bezieler van de diversificatie in de autowereld. In 1917 start hij met de productie van Model A, een model dat de mosterd haalt bij de Fiat Tipo 3. Model A heeft een motor van 2,8 liter en 35 paarden onder de motorkap. Bij gebrek aan een fabriek worden de auto’s met de hand vervaardigd op de werven van Kobe. Na 4 jaar en 22 stuks gooit Mitsubishi tijdelijk de handdoek. Een ‘Model B’ komt er niet. Het is wachten tot 1932 en de komst van de Fuso-bestelwagens vóór Mitsubishi opnieuw in de automobielsector actief wordt.

Pimp my Model A

In 2017 werkt Mitsubishi aan een heel speciale wagen om zijn honderdste verjaardag als autobouwer te vieren en de PHEV-technologie in de schijnwerpers te plaatsen: Model A PHEV. Mitsubishi vertrouwt deze bijzondere opdracht toe aan West Coast Custom, een werkplaats die beroemd werd dankzij de uitzending ‘Pimp my ride’, waarin het team van Ryan Friedlinghaus er alles aan deed om de meest onwaarschijnlijke vehikels een tweede leven te schenken en ze te voorzien van een verbazingwekkende uitrusting. Dankzij West Coast Custom krijgt het 23ste Model A in de geschiedenis van Mitsubishi de plug-in hybridetechnologie van de Outlander. Een hedendaags en uiteraard uniek Model A dat we zo snel mogelijk willen ontdekken!