Terug naar homepage

Aardwarmte omzetten in elektriciteit. Nog een troef van Mitsubishi om de ecologische afdruk van de mens te verkleinen

Mitsubishi is al veel langer dan gisteren bezig met geothermie. Sinds begin jaren 80 blijkt Mitsubishi cruciaal voor ontwikkelingslanden als Kenia. Met de eerste centrale Olkaria I – genoemd naar de gelijknamige plaats 120 km ten noordwesten van hoofdstad Nairobi – die in 1981 in gebruik werd genomen, stelde Mitsubishi de Kenianen in staat 45 megawatt te produceren op basis van natuurlijke bronnen.

Groene energie

Geothermische energie is afkomstig uit een mix van water en stoom onder druk die op meer dan 2 km onder het aardoppervlak wordt geput. Door de druk en de warmte doet de stoom, die van het water wordt gescheiden wanneer hij aan de oppervlakte komt, turbines draaien die aan een generator zijn gekoppeld om elektriciteit te produceren. Kenia leent zich uitstekend tot de exploitatie van deze energiebron, omdat de aardkorst er dunner is dan elders.

Olkaria V komt eraan

Momenteel beschikt amper iets meer dan een derde van de 45 miljoen Kenianen over elektriciteit. Op het hele net zijn elektriciteitsonderbrekingen frequent, ook in de hoofdstad Nairobi. De regering heeft van de elektriciteitsvoorziening in het hele land een van haar prioriteiten gemaakt. Ze wil haar elektriciteitsproductie tegen 2020 verdrievoudigen om de jaarlijkse toename van de vraag met 11% te compenseren... en de aanhoudende productiedaling door de droogte in het land.

Met de hulp van Mitsubishi heeft Kenia zijn productie van geothermische energie verdubbeld tot een kwart van de totale elektriciteitsproductie. Kenia is momenteel wereldwijd de achtste producent van geothermische energie. Olkaria, dat in het nationaal park Hell's Gate gelegen is, is de grootste geothermische site in Afrika.

Dankzij een lening van 410 miljoen dollar van Japan is Mitsubishi alvast gestart met het project Olkaria V voor de bouw van twee extra turbines met een capaciteit van elk 70 megawatt die het Keniaanse elektriciteitsnet vanaf 2018 zullen bevoorraden.