Terug naar homepage

U stelt vast dat uw wagen meer verbruikt? Dit zijn enkele mogelijk oorzaken en wat u eraan kunt doen.

Banden

Een druk van 0,5 bar onder de juiste waarde doet uw wagen 2 tot 3% meer brandstof verbruiken. Bovendien kan rijden met winterbanden het brandstofverbruik met wel 10% de hoogte injagen. Zodra het beter weer is, schakelt u dus best zo snel mogelijk weer over op zomerbanden. Kies bij voorkeur banden met een energie-index A of B.

Luchtfilter

Dit accessoire filtert niet minder dan 2.400 tot 3.000 liter lucht per minuut voor een benzinemotor. Wanneer een luchtfilter vuil is, dan verbruikt én vervuilt de motor te veel en verliest hij vermogen. Dat houdt u best in de gaten!

Energieverslindende accessoires

De compressor van de airconditioning van uw wagen neemt op zijn eentje 3 tot 10 pk van de motor in beslag. Zet de airco af wanneer u hem niet nodig heeft of gebruik de ECO-modus. Matig ook de verwarming. U hoeft ze niet op 28° te zetten! Vergeet ook niet de mistlichten en de ontdooiing uit te schakelen zodra u zonder kunt. Alle energie moet worden geproduceerd: elektrische accessoires hebben dus een rechtstreekse invloed op het brandstofverbruik.

Verstoorde aerodynamica

Vermijd indien mogelijk rijden met een open raam of een dakkoffer. Dat verhoogt de luchtweerstand en is nadelig voor het verbruik van uw wagen.

Roetfilter of EGR

Een abnormale toename van het verbruik wijst soms op een technisch probleem zoals een geblokkeerd ventiel van de uitlaatgasrecirculatie (EGR) of een vervuilde roetfilter. Dat kan uw verdeler snel verhelpen.

Remmen

Uw auto kan ook meer brandstof gaan verbruiken wanneer een van de remmen actief blijft, al is het maar lichtjes. Een aanhoudend zacht gefluit kan hierop wijzen. Een van uw remschijven kan in dat geval geblokkeerd zijn door wintervuil of een gebrek aan onderhoud.

Een tip: zet uw boordcomputer bij elke tankbeurt op nul om uw gemiddelde verbruik in de gaten te houden.