Terug naar homepage

Geluid bij het remmen is nooit onschuldig. Leer de geluiden herkennen om de juiste diagnose te stellen en het probleem op te lossen.

 

Je remsysteem volledig in orde houden, is uiteraard verplicht om de veiligheid te verzekeren van bestuurder en passagiers, maar ook die van de andere weggebruikers. Het is bovendien een van de vele controlepunten waaraan je Mitsubishi-verdeler bijzondere aandacht besteedt bij elk onderhoud. Tussen de onderhoudsbeurten door kan je boordcomputer je de meeste problemen melden zodra ze zich voordoen. Niettemin blijft het interessant om verdachte geluiden te kunnen herkennen, vooral als ze afkomstig zijn van de remmen.

Gepiep

Gepiep is vaak het teken dat er vuil zit in het remsysteem. Probeer de oorsprong van het geluid te achterhalen. Om welk wiel gaat het? Als je het hebt gevonden, verstuif dan een reinigende vloeistof voor remmen op de remschijf achter het wiel. Rem vervolgens tegen matige snelheid een vijftal keer bruusk, om het product gelijkmatig te verdelen over de remschijf.

Getril

Voel je kleine trillingen in je pedaal wanneer je remt? Dit is een teken dat je remschijf niet meer helemaal egaal is. Omdat het oppervlak niet helemaal regelmatig is, hechten de remschijven niet gelijkmatig, wat de kwaliteit van het remmen aantast. De schijf moet dan vervangen worden voor er andere elementen van het remsysteem worden aangetast, zoals de remblokken of -klauwen.

Gebrom

Als je tijdens het rijden een constant geluid hoort ter hoogte van een van de wielen, dan is er waarschijnlijk een remklauw geblokkeerd. Rem een paar keer bruusk op een verlaten parking. Als het geluid aanhoudt, dan moet het onderdeel worden vervangen. Rondrijden met een geblokkeerde remklauw is gevaarlijk en kan ook je brandstofverbruik doen toenemen.

Gekras

Bij het afremmen maken je remmen een snerpend geluid. Dit wijst erop dat je remblokken versleten zijn. Normaal gezien moet er op je dashboard dan ook een waarschuwing verschijnen. Misschien zag je ze niet… Wacht echter niet om je remblokken te laten vervangen, want anders kan je je remschijven beschadigen.