Terug naar homepage

Mitsubishi investeert onophoudelijk in de ontwikkeling van nieuwe ecologische grondstoffen voor de fabricage van zijn modellen

De ingenieurs van Mitsubishi testen al vele jaren nieuwe ecologische grondstoffen met het oog op een toenemend gebruik ervan in de modellen van het merk. Sommige van deze materialen zijn al opgenomen in de huidige modellen, maar hun aandeel gaat voortdurend blijven toenemen bij de bouw van de komende Mitsubishi's.

Waarvan wordt een auto gemaakt?

Neem een voertuig met een klassieke verbrandingsmotor: je kunt die ontmantelen tot vier grote materiaalcategorieën:

- Metalen: deze zijn goed voor 70% van de fabricage (staal, aluminium, koper, …);

- Polymeren: 30% van de totale massa, met thermoplast, rubber en polyamide;

- Vloeistoffen: zij vormen 5% van de auto, met onder meer smeermiddelen en koelvloeistoffen;

- Andere: de rest – goed voor 3% - met in de eerste plaats het glas van de ruiten.

Hoe maken we deze auto 'groener'?

Er worden drie grote denksporen gehanteerd om de milieueffecten van de productie en de recyclage van auto's te beperken.

- Gebruik van gerecycleerd materiaal uit de recycling van consumptiegoederen. Dit soort materialen wordt al veel gebruikt voor het plastic en de polyamiden in vele onderdelen van de auto.

- Natuurlijke materialen (hout, vlas, hennep, sisal…): de vezels hiervan worden gebruikt voor bijvoorbeeld autozetels en deurbekledingen.

- Materialen van biologische oorsprong, gefabriceerd op basis van de opbrengst van niet-voedingsgewassen (maïs, soja, koolzaad, …): ze worden vooral gebruikt voor smeermiddelen.

Het is dus de bedoeling het gebruik van deze alternatieve grondstoffen te ontwikkelen als vervanging voor plastic van fossiele oorsprong en voor sommige metalen. Bij deze uitdaging moeten drie parameters gerespecteerd worden: economisch (het ecologisch materiaal mag niet duurder zijn), functioneel (het moet minstens even doeltreffend en resistent zijn), en esthetisch (het mag geen negatieve impact hebben op uitzicht en aanvoelen). De grenzen worden voortdurend verlegd en onze auto's worden almaar 'groener'.