Terug naar homepage

Mitsubishi Pajero: een uniek palmares!

1983 – Een kleine Franse stal haalt voor het eerst de Mitsubishi Pajero naar Dakar. Achter het stuur vinden we de Schot Andrew Cowan – de toekomstige baas van Mitsubishi Ralliart Europe – die als eerste mag proeven van de rally en op een bescheiden 11de stek strandt.

1985 – Mitsubishi Motor Corporation geeft groen licht om een Pajero te ontwikkelen voor de rallysport. Meteen een voltreffer. Op 22 januari 1985 geeft de Fransman Patrick Zanirolli zijn ploeggenoot Andrew Cowan het nakijken met een voorsprong van 26 minuten. Deze overwinning is het fundament waarop Mitsubishi zijn onwankelbare reputatie van robuuste SUV’s zou bouwen.

1992 – De concurrenten starten in Parijs voor het moeilijkste parcours ooit van Parijs-Dakar en doorkruisen 11 Afrikaanse landen. Aan het stuur van zijn Pajero overwint Hubert Auriol alle obstakels – een heftige zandstorm, de gevaren van zwart Afrika en een gewapend conflict in Tsjaad – en wordt de eerste winnaar als motorrijder. Auriol zou de Dakar later nog winnen op vier wielen.

1997 – De Dakar doet de wereld dromen. De Japanse piloten komen meer en meer onder bekoring van de mythische rally. Met Kenjiro Shinozuka heeft Japan een echte held in de rangen. De in Tokio geboren en getogen Shinozuka groeit uit tot een legende door als eerste niet-Europese piloot de Dakar te winnen, als aanvoerder van een historisch Mitsubishi-kwartet. Vijf jaar later treedt Hiroshi Masuoka in de voetsporen van zijn meester met zijn eigen Pajero door de rally tweemaal na elkaar aan zijn palmares toe te voegen.

2001 – De knappe Jutta Kleinschmidt springt uit de band in deze mannenwereld. Mitsubishi gelooft in het jonge Duitse geweld en wordt er ook voor beloond. De concurrentie was nooit zo groot, maar de Mitsubishi-pilote geeft de allergrootste rally-raidspecialisten het nakijken. Een tot op vandaag uniek exploot in dit door mannen gedomineerde circuit.

2002-2007: Mitsubishi is heer en meester in de moeilijkste krachtmeting ter wereld en toont hoe sterk de Pajero is met een record van 12 overwinningen … dubbel zo veel als zijn naaste belager!