Terug naar homepage

Boem, een ongeval. En bovendien hebt u geen aanrijdingsformulier in de auto. Geen nood, hier enkele tips.

Om te vermijden dat er nog meer onaangename verrassingen opduiken op dit zo al vervelende moment, volgt u best enkele basisregels. Check in de eerste plaats natuurlijk of er niemand gewond is. Zijn er toch gewonden, bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten en baken de plaats van het ongeval af met de gevarendriehoek om andere weggebruikers te verwittigen. Vergeet niet om foto’s te nemen met uw smartphone als bewijs bij uw aangifte vóór u de auto’s verplaatst. U moet altijd aangifte doen, ook al hebt u geen aanrijdingsformulier bij de hand.

Maak aantekeningen!

Waarschijnlijk bent u geen auto-expert en is de tegenpartij dat evenmin. Het is niet aan u om uit te maken wie schuld treft. Maar u moet wel belangrijke informatie over de andere bestuurder (identiteit, geboortedatum, adres, telefoonnummer), over zijn voertuig (kenteken, merk, model en kleur) en over zijn verzekering (maatschappij en contractnummer) noteren. Laat de andere bestuurder niet vertrekken voor u deze informatie hebt. Weigert hij deze informatie mee te delen, haal er dan de politie bij.

Papier of smartphone

Ook zonder aanrijdingsformulier is het van groot belang om een vaststelling te doen. Twee mogelijkheden: download de app Assisto op uw smartphone of doe de vaststelling op een gewoon blad papier. Met de app wint u tijd dankzij de geolocatie, de tijdsregistratie, de mogelijkheid om foto’s toe te voegen, hulp bij het invullen en de mogelijkheid om het formulier meteen door te sturen naar alle partijen. Moet het op een gewoon blad papier, beschrijf dan de situatie (schets) en de schade, vermeld het adres waar het ongeval plaatsvond, uw algemene bemerkingen (bijvoorbeeld de inbreuken van de andere bestuurder), de gegevens van de eventuele getuigen,… beide partijen moeten hand- en dagtekenen.

Verwittig uw verzekeringsmaatschappij

Vergeet uw verzekeringsmaatschappij niet te verwittigen en haar uw vaststelling te bezorgen. Wettelijk moet dat gebeuren binnen 8 dagen, maar veel maatschappijen bouwen in hun algemene voorwaarden een kortere termijn in, meestal 48 uur.