Terug naar homepage

Conceptcar Mitsubishi Emirai licht tipje van de sluier op over rijden 3.0

Op Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas maakte Mitsubishi grote indruk met zijn conceptcar Emirai die zich concentreert op de rijassistentie van de toekomst. Achter de gestroomlijnde vormen van dit prototype gaat de meest geavanceerde assistentietechnologie schuil.

Multilink-weergave

Tal van LCD-schermen zijn met elkaar verbonden om de bestuurder in de cockpit een panoramisch zicht te bieden. De schermen worden geoptimaliseerd door nieuwe optische technologieën die de weerkaatsing temperen. Gangbare functies worden bestuurd door een simpele handbeweging in plaats van fysiek contact met de manuele bedieningshendels.

Minimale oogbeweging

De bestuurder kan de uitrusting van de wagen gebruiken zonder naar het scherm te kijken. Het profiel en de bewegingen van de hand van de bestuurder worden gescreend om de binnentemperatuur en het geluidsvolume te regelen. Specifieke informatie en eventuele alarmen worden de bestuurder meegedeeld via trillingen.

3D head-up display

Dankzij de 3D-beeldvorming die met het gezichtsveld van de bestuurder speelt, kan hij zijn blik op de weg houden en raken zijn ogen minder snel vermoeid door telkens naar het dashboard te kijken.

Aandacht van de bestuurder

De Mitsubishi Emirai screent onafgebroken de gelaatstuitdrukking van de bestuurder. Deze info wordt getoetst aan die van een elektrocardiogram en stuurt zo de reacties van het voertuig optimaal bij. Een app analyseert de fysieke paraatheid van de bestuurder door zijn gedrag te vergelijken met eerdere gedragingen die opgeslagen zitten in het virtuele geheugen. Het systeem geeft de bestuurder aan wanneer het tijd is om te rusten.

Zelfrijdende auto

De Mitsubishi Emirai is uitgerust met een radar van de nieuwste generatie die zelf vaste of bewegende obstakels op langere afstand kan inschatten. Hierdoor kan hij zelf rijden. Ook van rijstrook veranderen of zonder hulp parkeren via een afstandsbediening is mogelijk. Dankzij zijn geïntegreerde intelligentie communiceert hij bovendien met andere voertuigen, tenminste als die ook verbonden zijn.

Deze technologieën geven autorijden een nieuwe dimensie en zullen in het komende decennium geleidelijk aan ingang vinden.