Terug naar homepage

In de feestperiode hebt u meer nodig dan uw rijbewijs. Even een zinvolle ‘fact check’ om de eindejaarsfeesten zonder kleerscheuren door te komen.

In 2015 vonden 732 mensen de dood op de Belgische wegen, 25% daarvan door alcoholgebruik! Tijdens de eindejaarsfeesten eten we meer dan gewoonlijk en laten we ons al sneller verleiden tot een glaasje. Nu de eindejaarsperiode nog 100% veilig doorkomen. Deze 6 beweringen helpen u op weg.

  1. Mannen kunnen beter tegen alcohol dan vrouwen

Eigenlijk speelt enkel de lichaamsbouw een rol, en dan nog in geringe mate. De statistieken temperen al snel het mannelijke enthousiasme: 90% van de ongevallen die te wijten zijn aan alcoholgebruik worden veroorzaakt door mannen, niet door vrouwen.

  1. Je kunt alcohol verdunnen om je alcoholgehalte te laten zakken

Fout. Ook al verdunt u alcohol met een ijsblokje, water of vruchtensap, dan nog blijft de onverteerde hoeveelheid alcohol hetzelfde. Aan het alcoholgehalte in het bloed verandert dus niets.

  1. Sommige mensen zijn minder gevoelig voor het effect van alcohol dan anderen

Let op! Het is niet omdat u het effect van alcohol niet voelt, dat u in staat bent om te rijden. Dit soort heersende opvattingen geven een gevoel van onoverwinnelijkheid, een bron van gevaar op de weg.

  1. Eten verlaagt het alcoholgehalte in het bloed

Alweer fout. Alcohol afbreken vraagt tijd. Het menselijk lichaam elimineert naar schatting gemiddeld 0,15g alcohol per liter bloed per uur. Voor 0,6g/l duurt het dus gemiddeld 4 tot 5 uur om de alcohol uit uw lichaam te laten verdwijnen.

  1. Er zijn enkel versterkte politiecontroles rond de feestdagen

Pech. De Bob-campagne is al gestart en loopt tot eind januari. Er zijn maar liefst 250.000 alcoholcontroles gepland.

  1. In de feestperiode een alternatief transportmiddel vinden, valt niet mee

Fout. Zowel De Lijn als de MIVB of de TEC werken met een specifieke dienstregeling. En schikken de uren van het openbaar vervoer u niet, dan kunt u nog altijd een taxi reserveren… of een Über! Daarvoor hebt u apps zoals eCab of Taxify. Zo, dan rest ons enkel u fijne feesten te wensen en een mooi nieuw jaar! Graag tot in 2017.